V sklopu projekta sodelovanja slovenskih lokalnih akcijskih skupin (LAS) z naslovom Rad imam (r)eko je med 7. in 10. majem 2024 potekala strokovna ekskurzija na območje UNESCO geoparka Madonie na Siciliji. Projekt, ki poteka v okviru ukrepa LEADER/CLLD, povezuje območja LAS Obsotelje in Kozjansko ter LAS Pri dobrih ljudeh z italijanskim partnerjem GAL ISC Madonie. Temeljni cilj projekta je spodbujanje sonaravnega upravljanja rek in obvodnega prostora ter razvoj inovativnih, trajnostno naravnanih turističnih produktov, ki vključujejo naravno in kulturno dediščino, lokalno gospodarstvo ter skupnost.
Ekskurzije so se udeležile predstavnice Razvojne agencije Sotla, Kozjanskega parka ter LAS Pri dobrih ljudeh. V prvem dnevu so se udeleženke sestale z županom občine San Mauro Castelverde in vodstvom GAL Madonie, s katerimi so razpravljale o skupnih izzivih in priložnostih upravljanja zavarovanih območij v okviru UNESCO mrež (biosferna območja in geoparki). Poseben poudarek je bil namenjen primerjavi pristopov med slovenskimi območji MAB (Kozjansko in Obsotelje ter Mura) in italijanskim geoparkom Madonie.
V nadaljevanju so si udeleženke ogledale več primerov uspešnih praks razvoja trajnostnega turizma in lokalne ekonomije v zavarovanih območjih. Med drugim so preizkusile najvišjo gugalnico v Evropi in obiskale sotesko Gole del Tiberio, kar ponazarja inovativno vključevanje adrenalinskih vsebin v naravno okolje ob upoštevanju varstvenih smernic.
Drugi dan je bil namenjen ogledu uspešnih projektov, sofinanciranih v okviru programa LEADER. Delegacijo je sprejel župan občine Castelbuono, g. Mario Cicero, ki je skupaj z vodstvom GAL Madonie pred dvema mesecema že obiskal Slovenijo. Ogledali so si Mediteransko vinsko banko, šolsko kuhinjo z lokalnimi živili (projekt lokalne samooskrbe), družinsko pekarno Biscotti Paolo Forti, proizvodne obrate podjetja Fiasconaro ter pekarno Tumminello. Dan se je zaključil z zaključno razpravo o nadaljnjih korakih sodelovanja.
Tretji dan je bil v celoti posvečen verigam vrednosti lokalne hrane. Udeleženke so obiskale Kooperativo Rinascita, kjer predelujejo avtohtoni siccagno paradižnik, vinsko klet Castellucci Miano, znano po pridelavi v edinstvenih mikroklimatskih pogojih, ter tovarno testenin Vallolmo, ki uporablja izključno lokalno žito. Poseben poudarek je bil namenjen pomenu kratkih dobavnih verig, povezovanju kmetijstva s turizmom in ohranjanju gastronomskih posebnosti območja.
Strokovna ekskurzija je partnerjem zagotovila neposreden vpogled v učinkovite modele upravljanja z naravnimi viri, oživljanja lokalnega gospodarstva in razvoja turističnih produktov, ki temeljijo na sodelovanju med lokalnimi akterji. Izmenjava izkušenj je dodatno okrepila sodelovanje med območji in utrdila skupno zavezanost k trajnostnemu razvoju na podlagi principov LEADER in UNESCO mrež.
Več informacij: anita.cebular@rasotla.si. 03 817 18 67 (vodja projekta)





