Program brezplačnega mentoriranja »Early Warning Slovenia« je namenjen podjetjem, ki opažajo prve znake potencialnih težav ali se že soočajo z njimi ter iščejo možnosti za izboljšave njihovega poslovanja.

KAJ PONUJAJO?

Brezplačno podporo mentorjev prostovoljcev, usposobljenih in izkušenih gospodarstvenikov, podjetnikov ali strokovnjakov.

KAKO DO PODPORE?

Če želite brezplačno svetovanje, je potrebno izpolniti vprašalnik objavljen na spletni strani SPIRIT Slovenija.

Izpolnjen vprašalnik bodo pregledali. Če bodo ocenili, da je vključitev v program smiselna in potrebna, vas bodo o tem obvestili in povabili na poglobljen pogovor pred dodelitvijo mentorja.

Slovenija je ena od desetih držav, vključenih v pobudo »Early Warning Europe«, ki temelji na uspešnem danskem modelu. S programom želijo prispevati predvsem k zmanjševanju števila stečajev in k ohranitvi delovnih mest.

KOMU JE NAMENJEN PROGRAM ‘EARLY WARNING SLOVENIA’?

Gotovo bi vsakemu podjetju – tako podjetju, ki je že zašlo v težave, kot tudi ‘cvetočemu’ podjetju – koristilo mnenje ali nasvet izkušenega mentorja. Vendar pa je namen tega programa – poimenovanega ‘Early Warning Slovenia’ – da se z brezplačnim mentoriranjem pomaga le tistim podjetjem, katerim grozijo težave oziroma se z njimi že soočajo, si pa obenem iz takšnih ali drugačnih razlogov potrebne mentorske podpore finančno ne morejo privoščiti brez nevarnosti za obstoj podjetja oziroma brez ogrožanja lastnega preživetja. Sem spadajo tudi podjetja, ki se zaradi neizpolnjevanja različnih pogojev in zahtev ne morejo prijaviti na različne svetovalne vavčerje ali druge javne razpise, kjer bi lahko dobili ustrezno podporo strokovnjakov in mentorjev.

Pri tem velja poudariti, da je pomoč namenjena izključno poštenim podjetnikom. Podjetnikom, proti katerim je bila vložena pravnomočna obtožnica ali ki so bili v okviru opravljanja svoje dejavnosti kadarkoli pravnomočno obsojeni za kazniva dejanja, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, bodo vlogo za dodelitev brezplačne mentorske pomoči zavrnili.

Pri tovrstni mentorski pomoči gre za izrazito neformalno mentoriranje. Ne pričakujte, da vam bo mentor pripravljal analize, delal izračune in podobno. Namen mentoriranja je v tem, da vam mentor ob neformalnem pogovoru poda ustrezne usmeritve in predlaga možnosti rešitve težav, s katerimi se soočate.

Trajanje brezplačnega mentoriranja časovno ni opredeljeno, kot kaže praksa iz drugih držav, pa naj takšno mentoriranje ne bi trajalo dlje od 9 mesecev. Najkrajše zabeleženo uspešno mentoriranje je trajalo zgolj 15 minut, saj je mentor v podjetju lahko skorajda takoj zaznal glavni vir težav podjetnika in mu nemudoma predlagal ustrezno rešitev.