Razvojna agencija Sotla je v okviru projekta SPOT svetovanje Savinjska, ki je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija, organizirala 10-urno usposabljanje s področja sobodajalstva. Za usposabljanje je bilo izredno veliko zanimanja in tudi aktivna udeležba je pokazala, da je tematika aktualna in zanimiva ter jo mnogi podjetniki vidijo kot dobro poslovno priložnost.

Prvi dan usposabljanja so udeleženci spoznali zakonodajo z naslednjimi poudarki: sobodajalec v 5-ih korakih, registracija dejavnosti, obračun davkov in prispevkov, vpis v register nastanitvenih obratov, minimalna opremljenost in obseg storitev,  kategorizacija, izdajanje računov in davčno potrjevanje, plačevanje DDV, dotaknili pa smo se tudi vodenja evidenc in poročanja z aplikacijo eTurizem. V drugem delu dneva je predavateljica, Klara Korenč, predstavila poslovanje preko Airbnb spletnega portala. Airbnb je spletni portal, ki popotnikom omogoča rezervacijo nastanitve, hkrati pa lahko sobodajalci na njem oddajo prenočišča. Portal ima zelo močno bazo ponudnikov, tako lahko popotnik na njem najde nastanitve na vseh koncih sveta. V zadnjih letih Airbnb beleži močno povečano ponudbo nastanitev tudi v Sloveniji. Udeleženci so spoznali osnovne korake za začetek poslovanja na Airbnb, trike, kako postati odličen Airbnb gostitelj, podani pa so bili tudi zanimivi nasveti in napotki, kako narediti zanimivo in privlačno predstavitev ponudbe.

Drugi dan usposabljanja smo namenili predstavitvi Booking.com spletnega portala, kvalitetni predstavitvi, odgovorili na vprašanje, kaj vse vpliva na iskalnik Booking.com in pregledali kriterije za določitev cen. Predstavljeni so bili najbolj pogosti primeri napak, ki jih je pokazala praksa. V nadaljevanju je sledila še predstavitev TripAdvisor-ja, ki je ena izmed vodilnih turističnih platform z  raznoliko turistično ponudbo iz vsega sveta. Poseben poudarek smo namenili še Expediji, s pomočjo katere lahko prav tako oglašujemo in oddajamo svoje nepremičnine. Praksa kaže, da je zelo pomemben načrten pristop k preprečevanju dvojnih rezervacij, ki ga lahko zagotovimo z uporabo channel manager sistema, ki ga je predavateljica podrobneje predstavila.

Usposabljanje je vodila Klara Korenč, strokovnjakinja na področju področju legalizacije sobodajalstva in poslovanja preko Airbnb in Booking.com.

 

Metka Kovačič, SPOT svetovanje Savinjska

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija