VINO, KULTURA, KULINARIKA – DOŽIVETI VINSKE CESTE (akronim: VINO COOL)

Aktivnosti mednarodnega, slovensko-avstrijskega projekta, katerega namen je obogatiti in povezati turistično ponudbo vinskih cest slovensko-avstrijskega čezmejnega območja ter jo z izpostavitvijo lokalnih posebnosti narediti še privlačnejšo, so zagotovo doprinesle tudi k razvoju ponudbe na Šmarsko-virštanjski vinsko turistični cesti (VTC 10).

Projekt, ki je bil zaključen v maju 2013, prestavlja povezovanje turistične ponudbe (vina, kulture, kulinarike) na obeh straneh projektnega območja – Sloveniji in Avstriji, saj povezuje 13 vinsko-turističnih cest. Projekt omogoča obogatitev in povezovanje turistične ponudbe vinskih cest slovensko-avstrijskega čezmejnega območja in je z izpostavitvijo lokalnih posebnosti od klopotca in tradicije, arhitekturnega prepletanja starega in novega, ekoloških vin in kulinarike ter Stare trte, najstarejše na svetu, naredil ponudbo vinskih ceste še privlačnejšo.

Povzetek doseženih ciljev projekta:

  • elaborat postavitve signalizacije turistične ponudbe na vinskih cestah,
  • primerjalna študija (vino-kultura-kulinarika) in tematski kriteriji kakovosti,
  • oblikovani turistični proizvodi (stara trta, arhitektura, klopotec-običaji in tradicija, eko-vino-kulinarika),
  • študijske ture in delavnice za ponudnike turističnih storitev,
  • promocijski materiali (brošure, zloženke, plakat, video),
  • promocijske aktivnosti (oglaševanje, prireditve, sejmi in delavnice),
  • tiskovne konference.

 RA Sotla je v okviru projekta izvedla sledeče naloge: izdelava elaborata označitve VTC 10, digitalizacija ponudbe ob VTC 10 in 4 novinarske konference. Sodelovala je tudi pri vseh ostalih projektnih aktivnostih, ki se tako ali drugače dotikajo tudi VTC 10 (izdelava skupnega zemljevida projektnega območja, priprava skupne brošure ponudbe projektnega območja, načrtovanje in izvedba študijskih tur v Sloveniji in Avstriji …).

LETO IZVAJANJA PROJEKTA: 2009 – 2013

Več: spletna stran projekta VINO COOL in spletna stran VTC 10.