Turizem v su�itju z naravo

Sladkosti sedanjosti ob zgodbah preteklosti

 
 

Pokukajte med preteklo in sedanjo zapuščino pridnih rok. Spoznajte žulje kmetov, dolgo in zdravo življenje olimskih bratov, čokoladno pregreho, rujno vino in lončarsko vreteno. Kombinacija vsega naredi dan popoln.

Muzej kmečke opreme Podčetrtek – Olimje (minoritski samostan in čokoladnica) – vinska klet – Pilštanj (lončarska delavnica) – kosilo

Dan začnemo v muzeju kmečke opreme v Podčetrtku. Več sto različnih pripomočkov opominja, da je vse v tej zbirki dediščina pridnih rok tukajšnjih kmečkih ljudi.
Tudi olimski patri so imeli in imajo pridne roke. Prvotni grad Olimje so s pečatom umetnosti in farmacije zaznamovali menihi, najprej pavlinci, danes bratje minoriti. Olimski samostan je bolj kot po svoji redovni funkciji poznan po stari lekarni. Na vrtovih minoriti še vedno gojijo zdravilna zelišča in iz njih po starih receptih pripravljajo zeliščne pripravke. 
Tudi čokolado bi marsikdo označil za zdravilo, posebej domače olimske sladkosti iz naravnega kakavovca, ki se na ogled in pokušino ponujajo le malo stran od samostana.
Z okusom po čokoladi se odpeljemo na degustacijo izbranih virštanjskih vin. Naprej med griče pojdimo, na Pilštanj, ki ga ni preoblikovala industrializacija, ampak je obstal vrh strmega klanca edinstven kot nekdaj. Spoznajmo spretne roke lončarja v lončarski delavnici, ki z obdelavo voljne glinene zmesi ustvari edinstvene izdelke, ki so na ogled v urejeni zbirki. Čas za pozno kosilo, začinjeno s katero od tukajšnjih kulinaričnih dobrot in kozarčkom lokalnega vina.