Turizem v su�itju z naravo

Prireditve

Na območju Obsotelja in Kozjanskega se vsako leto odvijajo številne tradicionalne prireditve in sejmi, ki dopolnjujejo in bogatijo ostalo turistično ponudbo ter na kraj dogajanja privabljajo množice obiskovalcev. Prireditve so zanimive tako za lokalno prebivalstvo kot za turiste. So odlična dopolnilna ponudba oz. dejavnost na določeni destinaciji, kjer turisti preživljajo dopust, ki jim lahko na lep in zanimiv način predstavimo svojo kulturo, običaje in navade.

Na območju Obsotelja in kozjanskega se odvijajo sledeči tradicionalni sejmi:

Kozje, september – Kozjanski sejem
Na Kozjanskem sejmu se predstavljajo izključno obrtniki in podjetniki iz Občine Kozje. Namen sejma je, da se lokalna podjetja, s svojimi izdelki, predstavijo domačinom, obiskovalcem in svojim poslovnim partnerjem.
Podčetrtek, 17. marec - Jedrčev sejem
Številne stojnice se razprostirajo po Trški cesti. Sejem je dobro obiskan zaradi bližajočih se velikonočnih praznikov.
Podčetrtek, 10. avgust, Lovrenčev sejem
Bogata sejemska in kulinarična ponudba ter pester zabavno-kulturni program privabita mnogo obiskovalcev. Razstavljavci se predstavljajo z najrazličnejšimi izdelki, gostinci pa skrbijo, da nihče ni lačen in žejen.
Podčetrtek, julij – Sejem Dotik narave
Na trgu Vas Lipa se predstavljajo razstavljavci s ponudbo ekoloških pridelkov in izdelkov domače obrti ponudnikov iz lokalnega okolja.

Šmarje pri Jelšah, 4. december – Barbarin sejem v Šmarju
Gre za več stoletno sejemsko tradicijo, danes posodobljeno in prijazno sodobnemu potrošniku. Sejem se odvija v centru Šmarja pri Jelšah na trgu pred kulturnim domom, ker pa se odvija dan pred Miklavževim večerom, vedo stari ljudje povedati, da na tem sejmu kupuje tudi Miklavž.

Na območju se skozi leto odvija mnogo prireditev. Vendar bomo izpostavili le tradicionalne in številčnejšo bolj obiskane ter zanimive prireditve po občinah.

Občina Kozje
• Oktober – Praznik kozjanskega jabolka
Praznik kozjanskega jabolka je tradicionalna mednarodna tedenska prireditev. V sklopu prireditve poteka mnogo dogodkov: posvetovanja, strokovna predavanja, razstave, pohodi in ogledi najbolj zanimivih krajev tega področja. Prireditev združuje domačine, strokovnjake in obiskovalce, ki radi prihajajo in zaupajo v Kozjanski park.

Občina Podčetrtek
• Februar – Pustna veselica
Na pustni torek se na trgu Vas lipa zberejo številne pustne maske in radovedneži, ki rajajo ob zabavno–kulturnem programu.

• April – Kolesarski maraton po občini Podčetrtek
Turistično društvo Pristava pri Mestinju organizira kolesarski maraton po občini Podčetrtek. Kolesarji se na 30 km dolgi progi ustavijo na trgu Vasi Lipa v Termah Olimia in pri občinski stavbi, kjer jih pogosti župan. Dobrodošlico kolesarjem zaželijo tudi drugi domačini, turistične kmetije in gostišča.

• Maj – Dan Mladosti – pohod Podčetrtek – Kumrovec

• Poletje v Podčetrtku
 V sklopu prireditev Poletje v Podčetrtku se odvijajo različne vrste prireditev (športne, kulturne, zabavne, poslovne, izobraževalne…).

• Julij – Tradicionalna Virštanjska noč
Tradicionalna prireditev, ki vsako leto znova preseneti z družabno–zabavnim programom. Prav tako organizatorji poskrbijo za jedačo in pijačo.

• Oktober – Bučarjada
Otroci in odrasli željni ustvarjanja se lahko preizkusijo v izrezovanju buč in se posladkajo z dobrotami, ki jih pripravi Društvo kmetic Ajda. Kot se za ta mesec spodobi, ne manjkajo niti prvi mošt, vino in kostanj.

• 31. december – Silvestrovanje na prostem
Na trgu Vas Lipa se vsako leto odvija pester in zanimiv silvestrski program z županovim voščilom in ognjemetom. Poskrbljeno je za glasbo, jedačo in pijačo.

Občina Rogaška Slatina
Nekaj prireditev, ki se odvijajo vsako leto na Evropski ploščadi:
• Februar - Pustne šege tod naokoli
• Marce - Na Gregorjevo- revijalno srečanje otroških folklornih skupin
• Julij - Na Anino – sklop prireditev ob prazniku Občine RS s turistično tržnico
• December - Adventne tržnice
• December - Na Štefanovo- uprizoritev blagoslovitve konj na Štefanovo
• December - Božični promenadni koncert
• December - Novoletni koncert
• Celo leto - Pegazovi glasbeni večeri
• Celo leto - Razstave v Anini galeriji

Občina Rogatec
• Začetek julija – Likof na taberhi
Tradicionalna etnografska prireditev Lifof na taberhi se odvija v prostorih Muzeja na prostem Rogatec. Obiskovalci si lahko ogledajo prikaz mlačve žita s cepci in na gepelj s kravjo vprego - prikaz rokodelcev in nekdanjih opravil na kmetiji ob spremljavi glasbe in plesa.
• V Muzeju na prostem Rogatec se vsako soboto in nedeljo, od 16. do 18. ure, odvijajo etnografske delavnice ali demonstracije (pletenje košar, opletanje steklenic z vrbovim šibjem, pletenje cekarjev, kamnoseštvo, tkanje, itd.).

Občina Šmarje pri Jelšah
• 30. april – pohod Turistična osmica pri Sv. Štefanu
Gre za pohod po obronkih krajevne skupnosti Sv. Štefan. Ker se pot dvakrat zavije, so jo organizatorji poimenovali Turistična osmica. Pohodniki, ki vsako leto obhodijo en krog osmice, lahko vedno znova doživijo lepote Kozjanskega in čudovitega razgleda po razgibanih gričih. Pot ni težka, zvečer sledi kresovanje.

• Zadnja sobota v juniju – pohod Od gorce do gorce na Sladki Gori
Krajša pohodniška pot, prehodna tudi v slabšem vremenu, vodi od župnijske kleti do sedmih gorc in slikarske razstave. V gorcah so na voljo številne dobrote kmečkih gospodinj, domače žganje in več vrst vin. Pot ni težka, primerna je tako za mlade družine kot upokojence.

• Začetek avgusta – tradicionalni Šmarski kolesarski maraton (25km, 50km, 75km)
Gre za rekreativni kolesarski maraton v treh dolžinah. Kolesarji lahko s kolesa doživijo raznolik in prikupno razčlenjen šmarski svet. Vsi, ki kolesarje rekreativce spremljajo, sami pa ne kolesarijo, organizatorji popeljejo na ogled znamenitosti in krajši pohod.

• 12. in 13. avgust – romarski shod na Sladki Gori
• 14. avgust – romarski shod na Tinskem
• 15. in 16. avgust – romarski shod pri sv. Roku nad Šmarjem
Gre za tradicionalno romarsko triado Sladka Gora – Tinsko – Šmarje in sv. Rok, ki so jo romarji nekdaj celo prehodili, danes pa se udeležijo le posameznega dogodka. Na Sladki Gori obujajo stari običaj »plesanje vrtca«, na Tinskem na predvečer Marijinega vnebovzetja pripravijo procesijo z lučkami, v Šmarju in pri sv. Roku pa je vrvež največji, saj je poleg kramarskega sejma tu še različna ponudba hrane in pijače ter živa glasba.

• September – tradicionalni mednarodni mali maraton Rokov tek
Proga Rokovega teka večinoma poteka po trasi Šmarsko-virštanjske vinske turistične ceste, tekače pa na poti bodri pet okrepčevalnic. Progo Rokovega teka lahko na dan prireditve prevozijo tudi kolesarji, otroci pa se lahko udeležijo 3-kilometrskega teka Rokec. Za več informacij kliknite povezavo www.rokovtek.com.

• 25. december – Žive jaslice na šmarski Kalvariji
Žive jaslice v Šmarju pri Jelšah so postavljene med kapelicami križevega pota, ki v božičnem času prav z Živimi jaslicami dobijo božično preobleko. Obiskovalce po poti proti cerkvi sv. Roka nad Šmarjem spremljajo angeli, pastirji, pri popisu prebivalstva se morajo podpisati v posebno knjigo, na koncu pa so poplačani s prizorom živih jaslic. Sledi še božično okrepčilo, z baklami osvetljena pot pa jih vodi nazaj v dolino.

• 25. december, 6. januar – Žive jaslice na Sladki Gori
Prizor Jezusa v jaslicah, Jožefa in Marije je postavljen v čudovito Marijino baročno cerkev na Sladki Gori. Žive jaslice na Sladki Gori imajo že dolgoletno tradicijo.