Turizem v su�itju z naravo

Od baroka do ljudskega stavbarstva

Zamižite od presežka arhitekturnih lepot. Zazrite se v vrhunsko umetnost baroka in spoznajte podeželsko arhitekturo, ki pripoveduje zgodbe polne presenečenj. Prepustite se stavbarstvu, orgelskemu zvoku in tradiciji, da vas nagovorijo v najlepši obliki.

Sladka Gora – Kalvarija s cerkvijo sv. Roka – Sedovškova domačija – Orglarstvo Škrabl – Juneževa domačija – kosilo

Pravijo, da kdor obišče Sladko Goro, iz nje odhaja trikrat potešen v svojem srcu: kot romar, občudovalec umetnosti in ljubitelj narave. Vse troje se prepleta okoli enega najlepših baročnih spomenikov na Slovenskem, božjepotne cerkve Matere božje.
V Šmarju pri Jelšah nas preseneti pasijonski preplet arhitekture, slikarstva in kiparstva Kalvarije. Po vijugasti poti se sprehodimo mimo glavnih in manjših kapel, ki skupaj soustvarjajo pripovedno celoto. Na vrhu dominira cerkev sv. Roka, na prvi pogled preprosta podeželska cerkev, ki v svoji notranjosti skriva bogato baročno dediščino.
Po baročnih lepotah se odpravimo na sled etnološke dediščine, na Sedovškovo domačijo, kjer bomo začutili utrip podeželja. Med vinorodnimi griči se odpravimo proti Orglarstvu Škrabl, kjer bomo spoznali izdelavo najstarejšega poznanega glasbila s tipkami. Vsake orgle so unikat, ki s svojo harmonijo dopolnjujejo sakralne prostore in marsikomu naježijo kožo.
Spustimo se proti Juneževi domačiji, na ogled stare kmečke hiše s črno kuhinjo in izvirno opremo. Po vseh presežkih se bomo preselili za mizo in okusili, da sta tudi hrana in vino na tem koncu edinstvena.