Turizem v su�itju z naravo

Doživetja preteklih dni


Obrtniki s Kozjanskih gričev so nekdaj znali narediti vse: od steklenic, novega voza, do podkev in brusnih kamnov. Mojstrska znanja so močno poniknila v pozabo, a pri nas njihov duh še živi. Spoznajte ga! 

Zdraviliško jedro v Rogaški Slatini – Steklarna Rogaška – vinska klet – Muzej na prostem Rogatec – dvorec Strmol - kosilo

Za začetek se bomo sprehodili po Rogaški Slatini, ki že več stoletij ponuja sprostitev, zabavo in kozarec zdravilne mineralne vode. Postanemo v Kristalni dvorani in se zazremo v bleščečo glažutarsko preteklost tega konca. Unikatne izdelke steklarskih mojstrov, ki s pihanjem oblikujejo raznovrstne oblike, nam bodo podrobneje predstavili v Steklarni Rogaška.
Še vinu pravilna izbira kozarca doda vrednost. V eni od vinskih kleti v Rogaški Slatini okusimo vina, ki z optimalno lego ter umnim delom v vinogradu in kleti ponujajo vrhunskost.
Muzej na prostem Rogatec nas bo pozdravil naslednji. V največjem tovrstnem muzeju na Slovenskem poskrbijo, da z etnografskimi prikazi ohranjajo slog življenja slovenskega kmeta iz 19. in prve polovice 20. stoletja. Če smo spoznali življenje kmeta, se podajmo še na dvorec Strmol. Prav tukaj, kjer stojimo, sta morda vihtela svoj meč keltski in rimski vojščak; tod so živeli preprosti, skromni in trmasti kmetje ter v razkošju uživale plemiške in cesarske družine. Sprehod po gradu zaokroži pogostitev, kakršno bi si nekdanji prebivalci dvorca lahko le želeli - srednjeveška pojedina z jedmi izpod peke z grajskega ognjišča - še grofje bi se obliznili. Po želji popoldne popestrijo ročni možnarji s salvo pokov in dima.