Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP) je namenjen ohranitvi delovnih mest zaradi zmanjševanja negativnih posledic epidemije koronavirusa (COVID-19).

Zakon zagotavlja tri ukrepe:
1. delno povračilo izplačanih nadomestil plače zaposlenim pri delodajalcih, ki jim začasno ne morejo zagotavljati dela zaradi posledic epidemije in izpolnjujejo v zakonu navedene pogoje,
2. povračilo nadomestil plače zaposlenim, ki ne morejo opravljati dela zaradi odrejene karantene zaradi epidemije (po zakonu o preprečevanju in obvladovanju nalezljivih bolezni),
3. odlog plačila prispevkov za socialno varnost samozaposlenim, ki nimajo drugih zaposlenih in izpolnjujejo v zakonu navedene pogoje.

Za izvajanje dela zakona, ki se nanaša na 1. delno povračilo izplačanih nadomestil plače zaposlenim in na 2. povračilo nadomestil plače zaposlenim zaradi odrejene karantene, so pristojni pri Zavodu za zaposlovanje.

Obe povračili se lahko uveljavljajo z elektronsko vlogo na portalu za delodajalce na spletni strani Zavoda za zaposlovanje. Pred prvo uporabo portala se je potrebno registrirati. Oddajo elektronske vloge za delno povračilo nadomestila plače in povračilo nadomestila plače za odrejeno karanteno bo omogočeno od srede 1. 4. 2020.

Vprašanja glede uveljavljanja povračila nadomestil plače sprejemajo na elektronski naslov ZIUPPP@ess.gov.si , prav tako je na voljo brezplačni telefon Kontaktnega centra 080 20 55, ki omogoča tudi podporo pri registraciji na portalu za delodajalce, v ponedeljek, torek in četrtek, 8.00–15.00, v sredo, 8.00–17.00, in v petek, 8.00–13.00.

Metka Kovačič, SPOT svetovanje Savinjska

 

Vir: https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/objavljen-zakon-o-interventnih-ukrepih-place-prispevki

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija